Fysisk eller psykisk?!

June 15, 2016

 

 

Det startet med at han besvimte og ble kjørt i ambulanse til sykehuset. Er det hjerteinnfarkt? Nei sier legene. Neivel. Det var jo en god nyhet. Men i dagene og ukene som følger har han mange plager : svimmel, smerter i muskler og ledd, uendelig trett og dårlig søvn. Det må jo være noe galt?  Legene sier at alle prøver er fine. Javel? Men hva skyldes dette da?

Psykisk.

 

Psykisk??!

Alle prøver er fine.

Ja men....?!

 

Hvem er du enig med? Psykisk eller fysisk?

 

Jeg tror vi gjør lurt i å ikke svare på dette spørsmålet. Det er nemlig en feil med spørmålet. Vi mennesker er begge deler : både fysiske og psykiske. Og det er plagene våre også. Ta svimmelheten som eksempel:

Blodtrykket blir normalt regulert litt opp og ned, små glidende overganger som vi ikke merker. Men etter en lang periode med mye stress kan reguleringen bli litt ujevn. Det viser ikke på prøvene legene tar, men det oppleves som svimmelhet. Er da denne svimmelheten et fysisk eller psykisk fenomen?

Vel, vi kan iallfall si at hvis kroppen igjen skal regulere blodtrykket jevnt må personen starte en psykologisk og sosial prosess. Ofte lettere sagt enn gjort.

 

Men det første vi må gjøre er å spole tilbake og si til pasienten : Ja. Dette er fysisk. Det er fysisk selv om det ikke viser på prøvene. Og ja : det er også «psykisk», eller rettere; det er bio-psyko-sosialt! Det er kroppen din som gir beskjed om noe som er galt – og du bør lytte. Med begge ørene.

Please reload

Utvalgt innlegg

Nye kurs i mindfulness

November 24, 2016

1/1
Please reload

Siste innlegg

November 24, 2016

Please reload

Arkiv
Please reload

Søk etter tags
Please reload

Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square